БЛОГ

Здравословната вечеря: 7 грешки, които трябва да избягваме!

Независимо дали искаш да отслабнеш или просто водиш активен и здравословен начин на живот, балансираното хранене е важна част от режима. Имай предвид, че има много грешки, които можеш да направиш по време на вечеря:


Грешка №1  Оставаш планирането на храна до последната минута

Вероятно ти е трудно да направиш добър избор на храна в края на деня, когато си изтощена. Организирай план за хранене през уикенда или в ден, когато имаш малко допълнително време, така че подготовката за хранене да върви спокойно през седмицата.

Когато вече знаеш какво ще приготвиш или си направила някаква заготовка, е много по-малко вероятно да избереш бърза или преработена храна.

Решението:  Не забравяй да си оставяш всеки ден предварително време за приготвяне на храна, т.е. приготвянето на храната в 20:00ч. не е същото като да седнеш да се храниш в 20:00ч.

 

Грешка №2  Обилни десерти

Знаеш ли, че консумацията на големи количества захар може да повлияе негативно на качеството на съня ти?

Когато поемаш голямо натоварване със захар, ще има скок и последващ спад на кръвната захар през нощта, което често ще те кара да се събуждаш. Дори и да не се събудиш, това може да те извади от дълбок сън, оставяйки те уморена на следващия ден.

Решението:  Ако имаш глад за сладко, можеш да го задоволиш с малка почерпка след хранене, като  блокче  тъмен шоколад. След като придобиеш навика да си спестяваш  големи десерти, ще ти трябва нещо съвсем малко, за да задоволиш желанието си за сладко.

 

Грешка №3  Вечерята се превръща в основното ти хранене за деня

Ако се опитваш да отслабнеш, е по-добре да ядеш основните си ястия по-рано през деня. Ако ядеш повече на обяд, ще е ти е по-лесно да отслабнеш - въпреки, че количеството на храната е същото. 

Предимствата, яденето по-рано през деня може да доведе до хормонални промени, които те карат да се чувстваш сита по-дълго, което намалява риска от преяждане.

РешениетоНамали размера на твоята здравословна вечеря и добави малко допълнителни калории към твоята закуска и обяд.

 

Грешка №4  Консумираш много алкохол

Може да откриеш, че заспиваш по-лесно след няколко питиета, но алкохолът влияе през цялата нощ на съня.

Алкохолът в организма ти ще наруши естествения поток през различните етапи на съня.  Често това води до по-лек и неспокоен сън към сутринта, оставяйки те уморена на следващия ден.

Решението:  Увери се, че поддържаш количеството, което изпиваш, на ниво, в което не се чувстваш неспокойна и не се събуждаш често през нощта.

 

Грешка №5  Пиеш кафе вечер

Кофеинът стимулира централната нервна система на тялото, повишава бдителността и намалява умората.

Той също така блокира ефективността на аденозин, химическо вещество, което те прави сънлива и регулира твоите цикли на сън и събуждане.

Решението:  Отговорите на кофеина са много индивидуални. Ако откриеш, че бавно метаболизираш  кофеина, най-добре е да прескочиш кафето с вечерята. Ако предпочиташ топла напитка с вечеря, избери билков чай или кафе без кофеин.

 

Грешка №6  Храниш се пред телевизора или компютъра  

Ако вечеряш, докато гледаш телевизия или сърфираш в интернет, това може да доведе до безсмислено хранене. Когато не обръщаш внимание на това, което консумираш, е по-малко вероятно да се почувстваш сита.

Хората, които се хранят, докато са разсеяни, са склонни да не знаят колко ядат през това време и това води до преяждане .

Решението:  Опитай да ядеш здравословни ястия без електроника и се постарай да обърнеш внимание на спецификите на това, което ядеш -  като цветове, текстура и аромат на твоята храна.

 

Грешка №7  Хранене през нощта

Не на последно място: храненето късно през нощта може да доведе до високи нива на кръвна захар. Тялото ти не може да се справи, тъй като е настроено, че трябва да спи.

С течение на времето това може да доведе до натрупване на мазнини,  инсулинова резистентност, наддаване на тегло и метаболитни нарушения.

Също така, преработката на храната отнема на стомаха ти няколко часа (и като цяло се забавя с възрастта), така че късното хранене  е честа причина за киселинния рефлукс.

Решението:  Планирай да приемаш последната си храна за деня в рамките на 3 часа преди лягане. Изготвянето на план за хранене е чудесен начин да се увериш, че няма да вечеряш твърде късно през нощта.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Без значение дали искаш да отслабнеш или просто да живееш по-здравословно, подходящата  вечеря е идеалният начин да приключиш деня си.

Спазвай нашите съвети и скоро ще видиш - ще се чувстваш по-добре в тялото си и ще спиш по-добре!


Индивидуалните хранителни режими, които изготвят експертите на Натур Хаус включват разнообразни и лесни за приготвяне вечерни хранения.


С помощта на диетологичните ни консултанти успяваш да се освободиш от излишните килограми и да промениш своите хранителни навици.


Ако искаш първоначална БЕЗПЛАТНА диетологична консултация,  запиши си час на 0895 77 55 93 или във формата отдолу.Запиши си час за консултация тук

Име,фамилия
Ел.поща
Телефон

Напиши ни желаните от теб дата и час

назад