БЛОГ

Мононенаситени мазнини: зехтин

Според някои научни изследвания т.нар. "средиземноморска диета" предпазва сърдечно-съдовата система много по- ефикасно от диетите с намален прием на мазнини.

А основната съставка на традиционната средиземноморска диета е зехтинът - един от най-богатите естествени източници на мононенаситени мазнини.

Ако трябвада бъдем честни, някои от чудотворните качества на зехтина са преувеличени. Не бива да забравяме, че традиционната средиземноморска диета включва и много плодове, зеленчуци и риба.

Но не можем да пренебрегнем факта, че участниците в проучванията са приемали голямо количество мононенаситени мазнини под формата на зехтин и броят на сърдечно-съдовите заболявания при тях бил четири пъти по-малък, отколкото при хората, прилагали традиционна диета с намален прием на мазнини.

Освен за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания (чрез понижаване на лошия холестерол), ненаситените мазнини могат да ни предпазят и от диабет втори тип и дори от някои форми на рак. Зехтинът не е единствен източник на тези полезни мазнини.

Такива са още рапичното олио, ядките, авокадото.назад