БЛОГ

Полиненаситени мазнини: Риба

Като дете едва ли сте обичали капсулите рибено масло, но сега е крайно време да го сторите.

Рибеното масло е най-добрият източник на омега-3 мастни киселини, един от двата основни вида полиненаситени киселини.

В последните години учените откриха невероятни предимства за здравето ни при консумирането на точно тази мазнина - особено при сърдечносъдови заболявания и депресия.

Приемът на капсули рибено масло е възможност, но трябва да се консултирате с личния си лекар, защото в определени дози могат и да навредят.

Затова просто консумирайте редовно риба.

За разлика от говеждото и свинското, чиито мазнини са вредни, рибата е по-полезна, когато е по-мазна - като например сьомгата. Бял тон също е много добър избор, както и атлантическа скумрия, езерна пъстърва, херинга и сардини.

Орехите, ореховото масло, лененото семе и масло не съдържат омега-3 мастни киселини, но могат да ви доставят алфа-линоленова мастна киселина, която организмът превръща в омега-3 мастни киселини.

По-малко известни и не толкова полезни са близките роднини на омега-3 мастните киселини - омега-6, които приемаме чрез слънчогледовото, царевичното и шафрановото олио или когато ядем пакетирати храни със соево масло.

Маргаринът е друг основен източник на омега-6 мазнини. Повечето хора консумират този вид мазнини в по-голяма степен в сравнение с полезните омега-3 и според някои експерти това може да застраши здравето им.назад